Nieuwe website, nieuwe bouwprojecten

De bouw van een altviool

Wat past er beter bij een nieuwe website dan een nieuw bouwproject?

Ik heb daar een tijdje over nagedacht, en door de vraag van een klant kwam ik op het idee een altviool te bouwen, een 380 mm alt, dat is dus een kleine alt.  420 mm is een groot instrument.

De uitdaging hierbij is een volwaardige altklank uit een kleiner instrument te halen, ik heb hiervoor een model van Stradivarius gekozen.

Het hout heb ik ook al uitgezocht, het achterblad maak ik van hout dat ik overgenomen heb van Anno Galama, een bekende gitaarbouwer uit Friesland, hij had deze bladen zo'n 40 jaar geleden samen met gitaarhout gekocht. Het is een mooi stuk gevlamd Esdoorn.

Het bovenblad is van 10 jaar oud Fichte met een beetje hazel, hazel is een rimpeling van de lengtevezels, die een onvoorspelbaar patroon vormen en het kan voorkomen in alle fichte soorten, maar alleen in oude bomen. Het is een teken van 1-e klas klankhout.

De hals en ribben maak ik van ongeveer 20 jaar oud esdoorn, mooi gevlamd.

Hiernaast een foto van het hout, zodra de klankkast klaar is zal ik een foto er van plaatsen.

Het behandelen en lakken zijn de volgende stappen, t.a.v. de kleur is het mogelijk rekening te houden met de wensen van de klant.

Het heeft even geduurd, maar nu is dan toch de alt bijna klaar om gelakt te worden, dit is een geduld werkje, eerst de grondlaag aanbrengen, daarna verschillende basislagen en daarna de kleurlagen, afgewisseld met een transparante laag. hoe meer lagen hoe donkerder de kleur, maar ook hoe dikker de laklaag, die mag natuurlijk niet zo dik worden dat het trillen van het hout negatief wordt beïnvloed. Veel is over vioollak geschreven, vioolbouwers zoals b.v. Stradivarius zouden een geheim recept hebben gehad en ook bijzondere grondlagen hebben gebruikt, af en toe komt er een bericht dat HET ontdekt is, natuurlijk kunnen we van al deze onderzoeken veel leren, maar het precies namaken is practisch onmogelijk, je eigen ervaring en klankintuïtie zijn volgens mij zeker net zo belangrijk.

Ik gebruik voor het lakken een olielak gebaseerd op recepten uit de tijd van Stradivarius en Guarneri, de grondlaag, die volgens mij het belangrijkste is heb ik zelf samengesteld, en ja hoor, die is geheim:).

Ik denk dat ik nog 2 weken nodig heb om met het lakken te kunnen beginnen.  

De 2 weken zijn ruimschoots voorbij, het instrument is vrijwel klaar om afgewerkt te kunnen worden, nog een paar details en dan gaan we de eerste grondlaag aanbrengen. 

bovenblad en hals altviool

De bouw van een viool

Enige maanden geleden ben ik begonnen met het bouwen van mijn tweede Zeeuwse viool.

Ondertussen is het instrument klaar om afgewerkt te worden, het is wederom een Guarneri model uit 1742 geworden, ik heb goede ervaringen met dit model.

Hierbij foto's van het ruwe materiaal en het afgebouwde instrument. 

Vogeloogesdoorn

Sinds ik het bouwen weer heb opgepakt merk ik dat ik dit eigenlijk net als voorheen verdeel over verschillende projecten.

Zo heb ik in mijn houtvoorrraad nog net voldoende vogeloogesdoorn gevonden gevonden om een viool te maken.

Dit hout komt uit Oostenrijk en is minimaal 60 jaar oud en heeft een prachtige tekening.

Voor het bovenblad gebruik ik ongeveer 15 jaar oud fichte met een mooie rechte niet te fijne nerf.

Het model is een Guarneri uit 1723, dus uit een veel eerdere periode dan de 2 Zeeuwse violen, welke volgens een model uit 1742 zijn gebouwd. Op de een of andere manier vind ik dit vogeloogesdoorn beter bij dit oudere model passen.

Het hout zien jullie op de foto hiernaast, ik ben er al een aantal maanden mee bezig en hoop de klankkast binnen 4 weken klaar te hebben.